Dani mučeništva bl. Miroslava Bulešića

Dani mučeništva sl. Božjega Miroslava Bulešića obilježeni su od 22. – 25. kolovoza 2013. u Lanišću. Ti dani su izabrani jer je upravo 24. kolovoza 1947. Miroslav Bulešić u Lanišću bio mučenički ubijen.

Trodnevnica, uoči nedjelje, 25. kolovoza, započela je 22. kolovoza kada se osim svete mise koju je predvodio vlč. Darko Zgrablić, održan i koncert duhovne glazbe. U petak, 23. kolovoza, nakon svete mise koju je predvodio vlč. Domagoj Matošević, predstavljena je knjiga “Vlč. Stjepan Cek: uspomene na svećeničke godine u Istri, 1937 – 1965”.

U subotu, na dan mučeništva Miroslava Bulešića, osim euharistijskih slavlja u Svetvinčentu u 18 sati i u Lanišću u 19.30 sati koje je predvodio don Zdenko Dundović, održana je i projekcija filma o budućem blaženiku.

U nedjelju, 25. kolovoza biskup Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću. Nakon svete mise, mladi iz Lanišća upriličili su recital “Oče budi volja tvoja” kojeg je napisao sl. Božji Ivo Peran, a koji prikazuje životni put Miroslava Bulešića. Završni dio recitala odigrao se ispred novopostavljene biste sl. Božjeg Miroslava Bulešića i ukomponiran je u otkrivanje i blagoslov iste. Bistu u čast sluge Božjega Miroslava Bulešića podigli su župljani župe Lanišće i Lanišćani iseljeni diljem svijeta.

Program je završio s tradicionalnom “laniškom večernjom”.

Izvor: Biskupija Porečka i Pulska