Sakralni objekti – Župa sv. Jurja, Boljun

Župna crkva svetog Jurja mučenika (Boljun)

Crkva je nadograđena 1640. godine na mjestu starije crkve o čijem postojanju svjedoče glagoljički natpisi iz 1590. i 1641. godine. Obnovljena je 1859. te potom 1969. godine.

Zdanje crkve ima dvije kapele, višekutno svetište, dvije sakristije, tri oltara, škropionicu i pjevalište.

Glavni oltar ima svetohranilište, kip Isusa Krista i kipove svetaca. Osim ovog glavnog oltara, u crkvi se nalazi i oltar s kipom Blažene Djevice Marije s Djetićem i dva kipa nepoznatih svetaca, te oltar s palom s prikazom svetog Antuna Padovanskog, kipovima svetog Antuna opata i jednog sveca biskupa.

Ispod Boljuna pokraj izvora „Studenac“ nalaze se   ostaci crkve sv. Petra iz 14. stoljeća. Na ruševnom zidu naziru se freske.

Blažena Djevica Marija od Karmela (Opatija – Katun Boljunski)

Crkva ima impozantne dimenzije za maleno naselje poput Opatije. Izgrađena je sredinom 17. stoljeća na mjestu stare benediktinske opatije. Točna godina gradnje navedena je u natpisu: 1648 TEMPIO DI PRE BERNARDINO VELANI PIO DI BOGLIUNO (1648. godine, u vrijeme pre Bernardina Veljana, boljunskog župnika).

Na pročelju crkve je preslica s dva zvona i lopica u koju je ugrađen dio rimskog spomenika s prikazom dviju ljudskih glava.

U crkvi se nalazi impozantni drveni i polikromni oltar ukrašen ornamentima i skulpturom podignut 1676. godine, te drveni kipovi svetog Stjepana i svetog Antuna opata.

Sveti Fabijan i Sebastijan mučenik

Crkva se nalazi uz cestu koja se uspinje na boljunski brijeg, a izgrađena je u 7./8. stoljeću i obnovljena 1981. godine.

Crkva na pročelju ima kamenu preslicu bez zvona, a u njoj se nalazi jedan oltar i ostaci zidnih slikarija.

Sveti Kuzma i Damjan mučenik (Boljun)

Crkva je izgrađena u 7. stoljeću i obnovjena 1700. godine. U crkvi je 1979. godine pronađen glagoljički natpis iz 1543. godine koji datira dogradnju sakristije.

Na pročelju crkve nalazi se velika preslica s otvorima za zvona u dva reda. U samoj crkvi nalaze se ostaci zidnih slika i glagoljički zapisi.

Sveti Petar apostol (Boljun)

Ova ruševna nekadašnja župna crkva izgrađena je na mjestu prapovijesnog gradinskog naselja, najvjerojatnije u ranom srednjom vijeku, no ruševni ostaci pripadaju 14. stoljeću.

Sveti Ivan Krstitelj

Crkva svetog Ivana Krstitelja nalazila se u Boljunu no danas joj nema traga, očvan je samo njezin spomen.

Izvor: Ivan Milotić, Crkva u Istri – povijesna i kulturna baština, Pazin – Poreč: Porečka i Pulska biskupija, 2010.

Više o župi >>