Lanišćani predstavili bl. Bulešića u Zaprešiću

Predstavnici Župe Lanišće, predvođeni župnikom, vlč. Josipom Mašinom, gostovali su na uočnicu svetkovine Svih svetih u Zaprešiću, u Župi sv. Petra apostola, na prvom izdanju manifestacije Festum, slavlju koje je osmišljeno kao priprema za svetkovinu Svih svetih. U toj se je župi od ranije noć uoči Svih svetih održavalo cjelonoćno klanjanje. Vlč. Mašina je tom prigodom predvodio misno slavlje u tamošnjoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, uz koncelebraciju župnika domaćina Ivana Frkonje te drugih svećenika.

Uz geslo „Moja osveta je oprost!” ovogodišnji Festum bio je nadahnut životom blaženog Miroslava Bulešića, čija se 10. obljetnica beatifikacije obilježava ove godine. Blaženikove moći bile su izložene u crkvi sv. Ivana Krstitelja od 18 sati za privatnu pobožnost.

Nakon mise scenski je prikazana poema Antuna Milovana o bl. Miroslavu „Vitez Božji“, što je popraćeno i prigodnim fotografijama. Lanišćani su potom otpjevali pjesmu posvećenu bl. Bulešiću „Palmina grano“, za koju je riječi napisao Daniel Načinović, a glazbu potpisuje maestro Branko Okmaca. Nakon toga je prikazan kratkometražni dokumentarni film o Lanišću, s naglaskom na mjesta koja su obilježila posljednje sate života bl. Miroslava.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje su, kao i misu, animirali zborovi mladih Zagrebačke nadbiskupije. U drugom dijelu večeri bila je prigoda za sakrament pomirenja. Klanjanje je nastavljeno cijelu noć, sve do idućega dana ujutro do 8 sati, kada je Festum završio jutarnjim misnim slavljem.

G. Krizman