U lanišću predstavljena knjiga “Život za svetost”

Knjiga „Život za svetost, bl. Miroslav Bulešić, svećenik – mučenik“, dr. sc. Stipana Trogrlića predstavljena je u nedjelju, 22. kolovoza 2021.  u Lanišću. O knjizi su, osim autora, govorili preč. dr. Josip Grbac, preč. mr. Ilija Jakovljević i grafički urednik David Ivić.

Dva dana uoči 74. obljetnice mučeništva, predstavljanje je održano nakon svečane mise koju je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On je u homiliji, govoreći o bl. Miroslavu Bulešiću citirao nekoliko zapisa iz Duhovnog dnevnika te je  istaknuo „Blaženi Miroslav odlučno je nasljedovao Isusa Dobrog Pastira, i u životu i u smrti. I znamo: Miroslavovo mučeništvo je bilo samo vrhunac jednog ustrajnog, vjernog, svakodnevnog napornog životnog hoda u vjernosti i služenju Bogu i čovjeku. Upravo stranice njegova  Duhovnog dnevnika otkrivaju muke i teškoće kroz koje je prolazio napasti i slabosti koje je osjećao, radosne i zanosne trenutke koji su ga jačali u vjeri i svećeničkom radu, kao i životne opasnosti u onom teškom vremenu te njegovu spremnost do kraja ostati vjeran.“

Preč dr. Josip Grbac je istaknuo, kako je rekao, „nekoliko crvenih linija“, značajnih obilježja koja ovu znanstvenu knjigu čine posebno vrijednom. Naglasio je nepobitnost činjenica koje autor iznosi, jer je sve napisano dokumentirano izvorima iz čak 9 arhiva, 59 knjiga te 13 mrežnih stranica. Istaknuo je kako je dr. Trogrlić najbolji poznavatelj povijesti Crkve u Istri, u tome je nasljednik mons. dr. Dragutina Nežića, te je stoga događaj „krvave krizme“ kontekstualizirao temeljeći se na povijesnim izvorima, dokumentima i minuciozno istraženim sudskim spisima. Govoreći o blaženiku, napomenuo je da je bl. Bulešić smetao ideologiji tadašnje vlasti jer je životom pokazivao da je vjera nedjeljiva od morala; svojim je posve normalnim pristupom privlačio posebno mlade, a to je vlastima itekako smetalo, jer je tada, kao i danas, mnogima smetala prisutnost vjere, koja sa sobom donosi moralne vrijednosti, u politici i društvu. Dr. Grbac se nadalje dotaknuo i Bulešićevog pastoralnog djelovanja te odnosa prema laicima, „on je već tada, zasigurno nesvjesno,  bio na tragu sindikalnog puta Crkve kojeg danas zagovara papa Franjo“. „Knjiga svjedoči o još jednom fenomenu – moralnoj snazi istarskoga klera koji je bio ujedinjen u širenju vjere i domoljublja, u tim prijelomnim povijesnim vremenima bili su onaj jezičak na vagi koji nije dopustio svakojako manipuliranje Istrom i njezinom Crkvom; sumnjam, mislim, vjerujem da današnji istarski kler nema tu snagu, možda ni pamet, možda ni volju tako jedinstveno istupiti u obrani vjere i domoljublja“, naglasio je dr. Grbac te nadodao „ ti su svećenici  tada zbog svog djelovanja podnosili ‘bijelo mučeništvo’, treba odati priznanje autoru što te ljude, pišući o njima, izvlači iz zaborava.“

„Ova je knjiga plod višegodišnjeg istraživanja istarske crkvene povijesti u 20. stoljeću te osobnog rada prof. Trogrlića u dijecezanskom postupku za proglašenje Miroslava Bulešića blaženim i vjerujemo jednog dana svetim“, istaknuo je vicepostulator u kauzi za proglašenje svetim bl. M. Bulešića, preč. mr. Ilija Jakovljević. „Knjiga je pisana znanstvenom metodom i donosi razne arhivske fondove koji se odnose na crkvenu i društvenu povijest iz vremena bl. Miroslava ali i na samu njegovu svećeničku ulogu u toj povijesti. Život bl. Miroslava Bulešića manje više nam je poznat. Pa se možemo zapitati što je to novoga? Kako sam autor kaže u svom uvodu u knjigu smatrao je „potrebnim, koliko je god to zahtjevan zadatak, smjesti Blaženikov „lik i djelo“ u kontekst onodobnih društveno-političkih, nacionalnih i vjerskih prilika“. Zasigurno najbolji poznavatelj tog povijesnog, crkvenog vremena života bl. Miroslava je prof. Trogrlić. Stoga će ova knjiga biti vademekum za sve one koji budu željeli proučavati društvenu i pastoralnu ulogu bl. Miroslava. Za bolje razumijevanje svećeničkog djelovanja bl. Miroslava potrebno je poznavati društvene, vjerske, nacionalne odnose u tom vremenu na ovom području. Prof. Trogrlić sve to sintetizira u ovoj knjizi.“

„Prof. Trogrlić knjigu završava dijecezanskim postupkom za proglašenje Miroslava Bulešića blaženim te s nekoliko bilješki i nagovora samog Blaženika. Zapravo kroz cijelu knjigu se provlači ta Bulešićeva nit svetosti i spremnosti za mučeništvo. U svakom poglavlju se vidi taj nadnaravni element kod Bulešića te s povijesnog odmaka ispravnost za pokretanje kauze za njegovo proglašenje blaženim. Mučeništvo je samo kruna svetačkog načina života i rada bl. Miroslava, zaključio je preč. Jakovljević.

Grafički urednik David Ivić je progovorio o tehničkim obilježjima knjige, koja je tiskana u Pazinu u tiskari Izdavačke kuće Josip Turčinović d.o.o. Knjiga na 230 stranica, u 14 poglavlja,  donosi 52 ilustracije, bogati popis bibliografije, bilješke i ponešto stihova. Temeljem svog bogatog radnog iskustva u grafičkom uređivanju knjiga Ivić je naglasio važnost čitanja vrijednih knjiga poput ove, jer tako možemo izbjeći da nam drugi diktiraju usvajanje nekih krivih vrijednosti.

Autor se je u završnom obraćanju podsjetio svojih početaka bavljenja poviješću Crkve u Istri, sa zahvalnošću je spomenuo pok. mons. Antuna Heka, pok. mons. Ivana Graha i pok. mons. Antuna Bogetića, kao i mnoge druge i danas aktivne svećenike s kojima je surađivao istražujući arhive. Autor je rekao kako je velike količine spisa dobio od nekadašnjeg dijecezanskog postulatora, pok. mons. Vjekoslava Milovana, te surađujući u dijecezanskom postupku za proglašenje Miroslava Bulešića blaženim zajedno s mons. Grahom i pok. biskupom Bogovićem. „Kao perit u kauzi i pripremi elaborata o povijesnim, društvenim i vjerskim okolnostima kojeg sam radio prije petnaestak godina došao sam do određenih saznanja o životu Miroslava Bulešića u kontekstu njegove mučeničke smrti. Budući da sam imamo materijale iz arhiva postulature, iz osobne ostavštine mons. Bože Milanovića i vjerske komisije iz Hrvatskog državnog arhiva smatrao sam da je moguće na temelju tih dokumenata uobličiti jednu knjigu u kojoj nema nekih značajnih faktografskih novosti, ali je to jedno povijesno preslagivanje onoga što je unutar konkretne povijesne situacije činio Miroslav Bulešić. Motiv je bio metodologijom povjesničara osvijetliti život Miroslava Bulešića unutar povijesnog konteksta u kojem je živio i djelovao, unutar dva totalitaristička režima, fašizma u kojem je odrastao i komunizma u kojem je tragično završio“, rezimirao je dr. Trogrlić povod za pisanje ove knjige. 
Ovo znanstveno djelo, s velikim bogatstvom bibliografskih izvora, čak 550 bilješki te izuzetno jasnim stilom kojim autor dokumentirano iznosi provjerenu faktografiju zasigurno predstavlja, uz Positio super martyrio, drugo veliko djelo koje će budućim povjesničarima  biti od značajne pomoći u istraživanju, osim lika i djela bl. Bulešića, i povijesne epohe koja je u Istri, uz ostalo, značajno obilježena i ubojstvom tog perspektivnog mladog svećenika. (G. Krizman)