101. obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića

U Lanišću obilježena 101. obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića

Nakon rodnog sela, Čabrunići, koje obljetnicu rođenja bl. Bulešića slavi tradicionalno druge nedjelje u svibnju, Lanišće, mjesto mučeništva, proslavilo je 101. obljetnicu njegova rođenja sinoć svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Josip Pende, povjerenik za mlade i duhovna zvanja u Riječkoj nadbiskupiji i voditelj riječkoj Centra za mlade bl. Miroslav Bulešić. Osim župnika domaćina vlč. Josipa Mašine, koncelebriralo je nekoliko svećenika iz okolnih župa.

Nakon ulazne procesije koncelebranata vlč. Mašina je okupljenima uputio prigodni pozdrav te predstavio gosta predslavitelja koji je inače župnik na Gornjoj Vežici u Rijeci.

Vlč. Pende je prigodnu homiliju započeo povezavši obljetnicu rođenja bl. Bulešića s proslavom Majčinog dana. Podsjetio je da je i majka bl. Bulešića imala težak život, ali sve je prevladala s vjerom. Dugujemo joj zahvalnost što ga je rodila i u teškom životu prevladala brojne poteškoće, no, napomenuo je propovjednik, teškoće se lakše mogu prevladati ako vidimo smisao. Citirajući riječi Evanđelja naglasio je da nam je Bog ostavio zapovijed „ljubite jedni druge“, stoga „naša vjera ne počinje s nečim što naučimo, već naša vjera počinje s iskustvom Božje ljubavi.“, rekao je vlč. Pende. “Blaženi Bulešić žudio je mučeništvo, jer je želio svoj život dati do kraja iz ljubavi prema Crkvi i prema Bogu, mučeništvo je bilo odgovor na iskustvo Božje ljubavi koju je on sam primio i kojem svjedoči u svome dnevniku. Čitajući njegov dnevnik vidimo da on itekako pazi na to kako će odgovoriti na Božju ljubav. Zbog toga on želi raditi na sebi, zbog toga želi rasti u krepostima, zbog toga pazi kakav je prema drugima, zbog toga bdije nad svojim odnosima u obitelji.“

“Hod u vjeri znači kako ću ja što bolje odgovoriti na Njegovu ljubav. Svetosti nema bez ljubavi”, naglasio je propovjednik navodeći potom primjer iz svoje pastoralne prakse o starijoj ženi koja se unatoč vlastitim tegobama, brine o svom bolesnom mužu, u pozadini svakog takvog davanja je odgovor na iskustvo Ljubavi. Kada ljubimo jedni druge i žrtvujemo se jedni za druge mi tada ostajemo u ljubavi Božjoj, Bog je prisutan ondje gdje se osoba do kraja brine za druge. Citirao je potom papu Franju ‘najdublji smisao svoga postojanja mi doživljavamo onda kada postajemo žrtva’, zato mi 24. kolovoza slavimo Miroslavov rođendan za nebo, jer je on izgorio kao svijeća, za druge, on je u svojih 27. godina napravio više nego drugi u mnogo duljem životu, jer je odabrao život ljubavi“, naglasio je vlč. Pende. „’Ljubite jedni druge’ znači vršite svoje poslanje, svatko u svojoj ulozi, svećenici, žene, muževi, roditelji… Kršćanstvo je jedna velika priča ljubavi s Bogom i među nama. Kada se dajemo iz ljubavi vidimo kako nam se obnavlja snaga, i možemo učiniti mnogo više nego što smo mislili da možemo. Naša će se snaga obnavljati činimo li žrtvu za druge radosna srca.” Bl. Bulešić je čuo prijetnje da će “u Lanišću padati krvavo kamenje”, no ipak je otišao onamo “iz ljubavi prema 247 krizmanika“, naglasio je propovjednik te zaključio sa željom da se za svakoga od nas u knjizi života na kraju zapiše „izgorio od ljubavi prema onima kojima je bio poslan“.

Na kraju, nakon završnih zahvala župnika domaćina svi okupljeni izmolili su Molitvu za zagovor bl. Bulešića, a predslavitelj je udijelio blagoslov s relikvijom.

Osim domaćih vjernika iz Lanišća, misi su nazočili i hodočasnici koji su nakon mise imali prigodu obići župnu kuću, mjesto mučeništva, gdje ih je gđa Marija Žmak pobliže upoznala s detaljima događaja krvave krizme. Misu su glazbenu uzveličali svi vjernici Lanišća pjevajući tradicionalnu Lanišku misu, prepoznatljivim napjevom. (G. Krizman)