Hodočašće župljana iz Huma, Roča i Lanišća u Preko 18. i 19. svibnja 2024.

Predvođeni svojim župnikom, vlč. Josipom Mašinom, rođenim Prečaninom, Preko su posjetili župljani iz Lanišća, Roča i Huma.

U svojim domovima, 43 hodočasnika ugostile su preške obitelji, a u sklopu posjeta gosti iz Lanišća, Roča i Huma upoznali su se s poviješću Preka, običajima, tradicijom i otočnim načinom života. Za neke je to bio i ponovni susret s poznanicima koje su upoznali prije pet godina kada su Prečani s oratorijem “Križina” gostovali u Župi Lanišće i prije dvije godine kada su gostovali s korizmenim koncertom u Roču.

Svi župljani bili su prvi put u Preku i oduševljeni su gostoprimstvom, toplinom i prijateljskim dočekom. Obišli smo spomenik pokojnom Ivi Mašini, njegov grob na Školjiću, upoznali povijest franjevačkog samostana na školjiću, spomenik stradalim lavandijerama, upoznali preko župnika don Filipa život pokojnog biskupa Josipa Marcelića… Bilo je to uistinu nezaboravno hodočašće koje ćemo zauvijek pamtiti, osobito večernji koncert zbora Condura Croatica u preškoj crkvi i zajednički večernji domjenak.